MINDFULNESS

Taller Mindfulness

Què és el Mindfulness?

Mindfulness es pot traduïr com “Atenció Plena” o “Atenció Conscient”. Jon Kabat-Zinn, un dels divulgadors d’aquesta tècnica, defineix Mindfulness com “la capacitat de prendre atenció de forma particular, deliberadament, moment a moment i suspenent els judicis”. En xinés seria presència i cor. Mindfulness és estar aquí i ara.

La seva pràctica no és una tasca fàcil però té les seves avantatges en la mesura que una major connexió amb la realitat posa en funcionament processos d’autoregulació i adaptació que donen com a resultat un major aprenentatge i accions més eficaces.

Mindfulness prové de la Medicina, de la Psicologia i del Zen, i està avalat per molts treballs científics que demostren la seva utilitzat per a prevenir i reduir l’estrés i el malestar psicològic, entre d’altres. Les aplicacions es centren en tres àmbits principals:

1. En el benestar (Reducció de estrés)

2. Reforçar habilitats personals (actitud, atenció, comunicació)

3. Una major presencia y conexió amb les persones (empatía, confiança, presa de contacte…)

Beneficis del mindfulness

 • Després de la pràctica de Mindfulness la ment té un descans de la fixació al pensament. (relaxació)
 • Ens treu de nosaltres mateixos impedint que la nostra atenció es fixi nomès en la nostra persona, obrint-nos als altres.
 • Ens allibera de judicis i rumiació mental.
 • Ens permet prendre decisions acertades.
 • Redueix el dolor.

Un estudiant d’arts marcials va anar al seu mestre i molt seriòs li va dir: -Estic disposat a estudiar el seu sistema marcial. ¿Quant de temps trigaré a dominar-ho?-. La resposta del professor va ser 10 anys. Impacient, l’estudiant va dir: Però jo no vull esperar 10 anys. Vaig a treballar molt dur. Vaig a practicar 10 o més hores al dia si és necessari. Quant de temps em portarà dominar la seva tècnica si aplico aquesta disciplina diària? El profesor va pensar per un moment i va respondre: 20 anys. A vegades, per entrenar   l’atenció, es necessita deixar simplement que les coses es desenvolupin en el seu temps.

Si estàs ansiós, nomès bloquejaràs el teu aprenentatge.

Diferents estudis mèdics han trobat evidència dels molts beneficis de la pràctica de l’atenció plena (Mindfulness), incloent la protecció envers problemes de salut i estrès. Per buscar aquest equilibri necessitem ser capaços de relaxar la ment i aquesta tècnica ens ensenya com, prestant atenció al present, reconèixer els nostres sentiments i gestionar-los. També millora l’atenció, la memòria, la regulació emocional, entre d’altres.

_________________________________________________

OFERTA ESPECIAL pels clients del Centre de Psicologia i Salut Activa’t.

El proper dimecres 9 de novembre de 2016, a les 19.15 h., començarà la segona formació en Mindfulness de reducció d’estrès, segons el programa de la Universitat de Massachussetts i Jon Kabat-Zinn.

Després de l’èxit de la primera edició, i la demanda per part vostra de poder participar en aquesta formació, s’ha decidit aquest nou curs i a un preu especial per vosaltres.

El curs consta de 8 sessions de 2h. que es realitzaran els dimecres de 19.15 a 21.15 h. al Centre Activa’t de C/Lacy 10, 1.2. de Sabadell. Si esteu interessats/des envieu un Whatsapp al 639316100 i us informarem del preu i del que necessiteu.

Imparteix el curs: Isabel Gutiérrez Blanch

Us recordem alguns dels beneficis del Mindfulness:

 • Prendre consciència del moment present sense jutjar i sense pilot automàtic. Això aporta claredat, creixement, transformació…
 • Alliberació d’estrès, angoixes, preocupacions, bloquejos…
 • Beneficis neurològics associats a l’increment de la Intel·ligència emocional, especialment la empatia y la auto-regulació emocional.
 • Gestionar millor els conflictes i millorar la nostra comunicació de manera més efectiva.
 • Canvis en la gestió de les pors, la ansietat, tristors.
 • Permet sortir de l’estancament i connectar amb la nostra essència, saviesa i força de vida. Millorant les nostres relacions personals, laborals i amb l’entorn.

_________________________________________________

MINDFULNESS Y LIDERAZGO

El pasado mes de octubre, la Bussines Harvard Reviev publicaba el artículo “El Mindfulness te ayuda a ser mejor líder” en el que Bill George, profesor en Harvard y alto directivo, hace una reflexión sobre cómo la crisis financiera ha puesto de manifiesto la falacia de medir el éxito en términos monetarios y esto ha motivado que, actualmente, un buen número de directivos se planteen hacer un mejor trabajo de liderazgo de acuerdo con sus valores personales

Dice George que en la Harvard Bussiness School se desafía a los estudiantes de los MBA a pensar mucho sobre su definición de éxito y qué es importante en sus vidas, y se les invita a fundamentar su carrera en sus creencias, valores y principios. Se propone un planteamiento del éxito como el hacer una diferencia positiva en las vidas de quienes nos rodean: familia, colegas, organizaciones para las que trabajamos y la sociedad en conjunto.

Evidentemente, no es fácil, con todas las presiones del mundo de los negocios, encontrar un equilibrio entre las exigencias del entorno y el logro de los objetivos personales, especialmente a medida que se van asumido mayores responsabilidades de liderazgo. Pero, cuando eres consciente, estás atento a tu presencia, al impacto en las otras personas y eres capaz de observar y participar en cada momento, reconociendo las implicaciones de tus acciones, esto te impide caer en una vida que te aleja de tus valores.

Para buscar este equilibro, necesitamos ser capaces de relajar la mente y, en este sentido, la práctica de la Atención Plena (Mindfulness) nos enseña a prestar atención al momento presente, a reconocer nuestros sentimientos y emociones y a gestionarlos, especialmente cuando nos enfrentamos a situaciones altamente estresantes.

Diferentes estudios médicos han encontrado evidencia de los muchos beneficios de la práctica de la Atención Plena,  incluyendo la protección contra problemas de salud y la reducción del estrés. También mejora la atención, la memoria, la regulación emocional y  toma de perspectiva — habilidades cognitivas críticas para intentar mantener el equilibrio bajo presión constante.

Aclarar las preocupaciones triviales e innecesarias sobre cosas sin importancia, fomenta la pasión por nuestro trabajo y la compasión por los otros y desarrolla la capacidad de empoderar a las personas en la organización.

Hablar de “práctica” hace referencia a algo que  requiere el compromiso de dedicar diariamente un tiempo determinado para reflexionar sobre lo que nos está sucediendo. Muchos directivos y empresas de la entidad de Google o Apple han integrado el Mindfulness o Atención Plena cómo una parte esencial de su cultura corporativa pero, independientemente de la práctica de introspección que elijamos, esto nos ayudará a conseguir claridad sobre lo que es importante para nosotros y a comprender más profundamente el mundo que nos rodea.

Traducido y adaptado de: “Mindfulness Helps You BecomeBetter Leader” by Bill George Harvard BussinessReview, October 26, 2012.